Što je Klupko podrške?


Klupko podrške je projekt pružanja podrške novim roditeljima. Cilj je učiniti pristupačnima izvore informacija, razgovore sa stručnim osobama, savjetovanja, razmjenu iskustava i znanja, učenje i podršku roditeljima u prvoj godini s bebom.
Projekt objedinjuje stručnjake iz različitih relevantnih područja koji su roditeljima dostupni u online grupi, kroz online susrete i/ili susrete u živo.
Osobit naglasak projekta je na novim mamama kojima nedostaje podrška sustava, zajednice, a često i obitelji u prvim danima, tjednima i mjesecima koje najčešće same provode s bebom. Cilj je stvoriti mrežu podrške ženama kada postanu majke, kao i osvijestiti očeve o njihovoj važnoj ulozi u životu djeteta i ključnoj ulozi u podršci majci.
Uloge roditelja u prvoj godini s bebom su različite, no kao i u roditeljskim godinama koje slijede, jednako su vrijedne. Stoga je podizanje svijesti o ravnopravnoj ulozi očeva u brizi za bebu i u odgoju djece važan cilj projekta, kao i stvaranje temelja za ravnopravan odgoj djevojčica i dječaka.
S obzirom da u prvoj godini s bebom dolazi do velikih promjena na osobnoj razini oba roditelja, kao i u zajedničkoj organizaciji života i obavezama, nerijetko dolazi do promjena u odnosima među partnerima, ali i odnosima s obitelji, prijateljima, kolegama. Ovim projektom želimo naglasiti društvenu i osobnu važnost dostupne podrške roditeljima koja ima ulogu osnaživati ih za nove situacije u partnerskim odnosima, za brigu o svom tjelesnom i mentalnom zdravlju, profesionalnom i društvenom životu u izmijenjenim okolnostima, upoznati ih s njihovim roditeljskim pravima te pravima djeteta, važnosti poticajnih prilika za rani razvoj i dobrobitima rane intervencije kada je potrebna dodatna podrška razvoju djeteta.
Drugi dio projekta sastoji se od medijskih objava i istupa s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe roditelja i demistificiranja mnogih roditeljskih tabua koji nerijetko koče roditelje u traženju i primanju podrške.

Klupko podrške

Sve boje majčinstva


Kada se teretu kućanstva i dnevnih obaveza doda nenaspavanost, cjelodnevno neodvajanje od djeteta, te najčešće nedostatak podrške iz okoline, porodiljni je vrlo često jedno od fizički i psihički najzahtjevnijih životnih razdoblja. Mnoge mame zbog postporođajne razine hormona osjećaju strah i tugu, a ako tome dodamo bebu koja malo spava, puno plače ili ne uspijeva dojiti dok mama to želi, odsustvo pomoći u obliku kuhanja i spremanja, odsustvo osoba od povjerenja za razgovor... porodiljni može biti zaista usamljeno mjesto i veliko iskušenje.

Tome pridonose očekivana slika majčinstva koju smo usvojile prije poroda i nedostatak prostora i sigurnosti za izreći neizrečeno – mame su često usamljene, tužne, nervozne, zabrinute, poljuljanog samopouzdanja, premorene, neotuširane, same sebi nelijepe, plačljive, nesigurne, pogubljene. Nisu im dostupni drugi ljudi za razgovor, razumijevanje i podršku, već bezbroj proturječnih informacija za koje još nisu sigurne kako ih filtrirati, te slike nasmijanih mama i njihovim savršenih beba koje ih gledaju iz časopisa i objava na društvenim mrežama.

Kada su mame iz Hrvatske 2018. godine anonimno dobile priliku reći što im je bilo najteže na porodiljnom, evo što su nam rekle:
Klupko podrške je projekt udruge EMA Prostor emancipacije.

Klupko podrške podržale su volonterke:
Iva Barić, bacc.physioth., NeuroArt

Iva Brčić, happiest baby edukatorica, Najsretnija beba

Sanja Bukač Štritof, doula, Doula Sanja

Tanja Cesar Drčić, patronažna sestra

Zvonimira Bralić, mag.paed. i TA terapeutkinja u edukaciji, Psihocaffe

Lana Novota, mag.cin. i kineziterapeutkinja, Habitus by Lana

Ema Jandroković, bacc.physioth.
Eva Hohnjec, odgojiteljica, studentica primjenjene psihologije
Klupko podrške

Sudjeluj u istraživanju


Sudjeluj u godišnjem istraživanju Centra za roditelje Klubko. USKORO
Centar za roditelje Klubko
Zagreb
info@klubko.hr