Programi za odrasle

Mi smo Barbara i Ivana, osnivačice i voditeljice Centra za roditelje Klubko. Obje smo mame, a zajednički porodiljni nam je bio prilika za preispitivanje naših roditeljskih potreba, podrške obitelji i zajednice, odnosa s bližnjima, poslovnih odnosa, medijskih prikaza obitelji i roditeljstva, društvene svjesnosti o važnostima uloge roditelja i podrške roditeljima te uvjeta u našem društvu. Kao mame, ali i kao stručnjakinje, zapažale smo brojne nedostatke, neosvještenost, nepostojanje usluga u zajednici, generalnu zanemarenost od strane društva i prepuštenost roditelja samima sebi dok žongliraju između osobnih potreba, potreba djece, partnerskih odnosa, poslovnih obaveza, financijskih opterećenja i nastojanja da se još bolje organiziraju i nadmaše čarobnjake.

Ali roditelji nisu odgovorni samo za sebe – odgovorni su i za djecu, njihovo zdravlje i razvoj, prilike i uvjete odrastanja i školovanja. Na tom putu društvo ima velika očekivanja od roditelja, kao i njihova okolina, ali i oni sami. No umjesto velike podrške, mnogi roditelji često sami lutaju između previše informacija, premalo samopouzdanja, zbunjenosti i neizvjesnosti.

Željele smo doprinijeti poboljšanju prilika u našem društvu. 2019. godine na zagrebačkoj Trešnjevci otvorile smo Centar za roditelje Klubko s družionicom za roditelje i programima podrške roditeljstvu: grupama za igru i druženje roditelja i djece, pričaonicama za mame na porodiljnom, mnogobrojnim edukativnim i praktičnim radionicama, vježbaonicama, tečajevima, koncertima za mame i bebe, doručkom za tate i bebe i drugim događanjima prilagođenima roditeljima. Najljepša i najvažnija svrha našeg Centra je bila da se roditelji druže i educiraju na mjestu bez osuđivanja, bez očekivanja i bez nametanja. Ponosne smo jer smo u ožujku 2020. bile nominirane za nagradu za strašne žene godine Fierce Women WoW.

Epidemija nas je primorala da zatvorimo vrata družionice i snađemo se u online svijetu u kojem smo nastavile s radom i rastemo zajedno s novim programima, projektima, suradnicima i – roditeljima. Kao koordinatorice udruge Prostor EMAncipacije ostvarujemo suradnje s drugim sudionicima civilnog društva, organizacijama i ustanovama. Također nastavljamo svoj put osobnog i stručnog razvoja.

Svjesne velikih očekivanja koja su pred njima i njihove važnosti za dječji razvoj, uvidjele smo da brojni stručnjaci koji rade s djecom primaju premalu podrške unutar sustava i izvan njega. Želja nam je dati svoj doprinos njihovom boljitku, jer je rad s djecom izazovan kao i roditeljstvo, ali i predstavlja priliku za osobni rast i razvoj nas odraslih.

Gdje nas možete vidjeti i čuti? Na našim pričaonicama, radionicama i savjetovanjima u sklopu projekta Klupko podrške kojim pružamo besplatnu podršku novim roditeljima, na našim edukacijama za roditelje i stručnjake u sklopu redovnom programu našeg Centra, kao moderatorice gostujućih programa i radionica naših suradnika, na večernjim druženjima sa stručnim gostima, na našoj godišnjoj konferenciji, na gostovanjima kojima se rado odazivamo.

 

Barbara Perasović Cigrovski je psihologinja, certificirana voditeljica seminara Familylab-a, edukantica Transakcijske analize.

Ivana Habuš Kraljević je sociologinja, certificirana voditeljica seminara Familylab-a, edukantica Teorije izbora i Realitetne terapije.